Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 14/02/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mihai Mateas
Titlul articolului: Românii şi marocanii, imigranţii cei mai discriminaţi în Ţara Bascilor
Acces online: https://www.adevarul.ro/international/discriminare-inchiriere-loc_de_munca-locuinta-marocani-procente-romani-studiu-tara_bascilor_0_427157578.html



 

Conform unui studiu al Observatorului basc al Imigraţiei, românii şi africanii (marocanii, în special) sunt străinii care se simt discriminaţi în cea mai mare măsură în Euskadi (Ţara Bascilor).

 Deşi instituţiile şi cetăţenii, luaţi individual, din Ţara Bascilor, se laudă adesea cu integrarea exemplară a imigranţilor în societatea bască, situaţiile de discriminare faţă de imigranţi continuă să fie la ordinea zilei, scrie Noticias de Alava. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport elaborat de Observatorul basc al Imigraţiei, Ikuspegi, privind sănătatea, bunăstarea şi convieţuirea populaţiei străine din Comunitatea Autonomă Bască. 27% dintre persoanele de altă naţionalitate percep cel puţin una din numeroasele forme ale excluderii sociale, conform acestui studiu, cifră care nu variază foarte mult dacă discriminarea este percepută personal (22%) sau la nivelul populaţiei din aceeaşi ţară (26%). Românii şi africanii se simt cei mai discriminaţi Cetăţenii de origine română şi africană, în special marocanii, sunt cei care percep cel mai palpabil discriminarea. În plus, Ikuspegi avertizează că populaţia autohtonă îi priveşte pe imigrant ca pe un străin şi se arată foarte reticentă în a se apropia de un imigrant la nivel individual sau în a-l ajuta. Concret, bascii fac un efort pentru a înţelege situaţia populaţiei imigrante, dar recunosc că nu îi afectează excesiv, pentru că nu este uşor să se pună în locul imigranţilor pentru a vedea lucrurile din perspectiva lor. 37% din basci cred că nu există discriminare, 34% cred că există şi încă foarte multă În ciuda faptului că majoritatea străinilor consultaţi nu s-au simţit niciodată discriminaţi în niciuna din multele forme curpinse în studiu, 11,4% dintre imigranţi au declarat că au fost ignoraţi în anumite ocazii, 13,3% au suferit respingere din cauza aspectului lor fizic şi 15,5% au fost criticaţi ca fiind o ameninţare din punct de vedere economic. Populaţia autohtonă se arată clar împărţită din punct de vedere al comportamentelor discriminatorii. 37% dintre basci cred că nu se discriminează sau se discriminează foarte puţin imigranţii în Ţara Bascilor, dar 34,2% cred, din contră, că se discriminează mult şi foarte mult. Cel mai greu pentru imigranţi este să găsească un loc de muncă sau să închirieze o locuinţă Între acţiunile cotidiene în care se manifestă cel mai mult excluderea, Ikuspegi se opreşte asupra dificultăţilor populaţiei străine la obţinerea unui loc de muncă sau la închirierea unei locuinţe. Ambele sunt evaluate ca fiind foarte complicate pentru majoritatea imigranţilor, în proporţie de 65,2%, respectiv 56,2%, mult deasupra altor situaţii descrise ca puţin sau deloc compliate: practicarea tradiţiilor şi obiceiurilor proprii, comunicarea la nivelul limbii cu ceilalţi sau la socializare şi legarea de prietenii.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.